Proč mě bolí zuby po sladkém?

Proč mě bolí zuby po sladkém? zář, 30 2023

Co se děje v našem těle, když konzumujeme cukr?

Když na Vás po zákusku přepadne zubní bolest, uzdívejte to vousatejmu Zorovi? Ne, na Zora to chtít svalit není fér. Teď vás asi překvapím, ale to nejhorší na cukru je, že potravina sama o sobě není tím, co našemu zubu škodí. Může za to náš vlastní organismus. Nesuvisíd, zoubky vypadají tak pevně a neprostupně, ale ve skutečnosti to není úplná pravda. Jakmile je v ústech cukr, naše sliny začnou produkovat specifickou kyselinu, která útočí přímo na sklovinu zubů. A je to právě ta kyselina, která je za naši následnou bolest zodpovědná. Kdo by to byl řekl?

No a aby to nebylo tak jednoduché, existuje hned několik druhů těchto kyselin. Jednou z nich je například kyselina mléčná, kterou produkuje naše tělo po konzumaci sladkostí. A právě ta je pro naše zuby velkým neřádem. Kyselina mléčná ma tendenci se držet na zubech, zvláště pokud jsme po konzumaci sladkého nepoužili kartáček. Ta kyselina pak dále narušuje sklovinu zubu a způsobuje bolest.

Tipy na prevenci zubní bolesti po sladkém

Úplně dechberoucí je pravděpodobně fakt, že ze všeho nejlepší prevence je vyhnout se sladkostem úplně. Ale já vím, vím, pro někoho takovou radu dát je jak poslat kocoura Zora do vodárny. Věřte mi, já mateřství miluju, ale někdy, když Vítězslav není zrovna hrdlem dolů či po školce vyčerpáný, je můj jediný přítel táborákovo s rumem. Takže co s tím?

Absolutně nejlepší rada je umýt si zuby hned po konzumaci sladkého. Ale znáte to, někdy na to prostě není čas nebo chuť. A pak co? Pro tyto případy existují sladidla, jako je xylitol, které nejen nepodněcují produkci škodlivých kyselin v ústech, ale naopak mohou napomoci ke zlepšení celkového zdraví našich chrupáků. Také jsou velmi účinnými pomocníky oblíbené žvýkačky bez cukru, které pomáhají neutralizovat kyseliny v ústech.

Úskalí konzumace sladkých potravin

Ne nadarmo se říká, že všeho moc škodí. Je to jen tato moudrá rčení a offhand matka mi nedovolí ignorovat, že nejen zuby trpí naším nadšením pro sladké. Nadměrná konzumace cukru má také vliv na náš metabolismus a může vést k obezitě nebo k rozvoji diabetes mellitus. Ale zpátky ke zoubkům.

Sladké potraviny nejen podporují tvorbu kyselin v ústech, ale také se hluboko zanořují do zubu, kde mohou být velmi těžko odstraněny. Tato skutečnost může vést k rozvoji zubního kazu, což může mít za následek zánět dásní a další zubní problemy. Je to prostě zlý kruh, který se obtížně prolomí.

Můj osobní příběh s bolestí zubů po sladkém

V jednu dobu, když byl Vítězslav ještě hodně malý a já byla upnutá na rodinnou péči, jsem se stala oběťí tak zvaného "náhodného cukru". Místo oběda jsem jedla čokoládu, místo večeře bonbony. Nejen, že jsem nakonec přibrala, ale také jsem si udělala velký nepořádek se zuby.

No, a jak to dopadlo? Když jsem si jednou dala kousek dortu a bolest v zubech mě málem poslala do kolen, uvědomila jsem si, že to takhle dál nejde. Začala jsem makat na sobě, začala jsem sportovat, jíst zdravěji a také jsem se začala věnovat péči o zuby.

Dneska už vím, že sladké jídlo je dobré jen v rozumné míře a že péči o zuby bychom neměli podceňovat. A jestli se mi někdy stane, že si dám kousek Vítězslavova dortu a zapomenu potom vyčistit zuby - no, pak si na pamětnou bolest ráda připomínám právě svou vlastní cestou.